Nieuws Archief

2016

2015

2014


Kunst, kapitaal & avant-garde
29/11/2014

Zaterdag 29 november 2014

Locatie: De Balie, Amsterdam
Tijd: 10:30 uur
Voertaal: Engels
Toegangsprijs: zie website De Balie

Onlangs vestigden de internationale veilinghuizen ongekende records. Er werden bedragen van meer dan 20 miljoen euro uitgetrokken voor werk van nog levende kunstenaars zoals Gerhard Richter. Moest hij daar blij om zijn? Wat is nog het kritisch potentieel van een schilderij dat een markt-fetisj is geworden, een speeltje van speculanten en een eclatant symbool van de ongelijke verdeling van rijkdom op de wereld?

In dit debat staan financieel kapitaal en maatschappelijk kapitaal van de kunst tegenover elkaar. De prijs die voor sommige kunstwerken wordt neergeteld is een bewijs van de vitaliteit van het financieel kapitaal – ondanks een kredietcrisis die wél tot een bezuinigingsgolf in kunsten leidde. Dat laatste met als hamvraag: waar zit nog het maatschappelijk nut van de kunst? Termen als experiment, jong talent en kritische kunst klinken nogal hol als het financiële kapitaal zich erover ontfermt. Zijn er nog strategieën denkbaar om deze valkuil, de macht en invloed van het grote geld, te bevragen, te ontlopen of wellicht te ondermijnen – door zowel kunstenaars, collectioneurs, verkopers als instellingen?

Met o.a. Beatrix Ruf (directeur Stedelijk Museum Amsterdam), Matthew Slotover (Directeur Frieze Art Fair, London and New York), Zachary Formwalt (kunstenaar) en Olav Velthuis (universitair docent Sociologie, UvA). Defne Ayas (directeur Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam) zal dit programma modereren.

Dit debat vindt plaats in het kader van het Amsterdam Art Weekend. Redactie: Sarah Sluimer (De Balie), Jelle Bouwhuis (Stedelijk Museum Amsterdam) en Adriana Gonzalez Hulshof (Amsterdam Art).

Voor de registratie van het debat online klik hier

The World inside the Art World
27/11/2014

Donderdag 27 november 2014

Tijd:15:30-17:30 uur
Locatie:De Balie
Voertaal: Engels
Toegangsprijs: zie website De Balie

Hoewel iedereen de mond vol heeft van de globalisering, zien we daar – zeker in Nederland - maar weinig van terug in de programmering van kunstinstellingen en galeries, laat staan in collecties. West-Europa, Noord-Amerika, jazeker, maar kunst uit de BRICs? Vrijwel niks. En dat ondanks de indrukwekkende locale kunstgeschiedenissen. Maar om daar meer over te weten zijn we nog steeds aangewezen op de Volkenkundig Musea.

Voor de registratie van het debat klik hier
lees verder..

Museum N8
01/11/2014

Zaterdag 1 november 2014

Tijd: 19:00 – 2:00 uur
Locatie: SMBA

Museum N8 in Amsterdam met in SMBA de performance-lecture PAPERWORK door Peter Fengler om 20:00 uur, een rondleiding door Angela Harutyunyan om 21:00 uur, en pop-up tours tot diep in de nacht.
lees verder..

Artist talks
14/09/2014

This is the Time. This is the Record of the Time.

Met Daniele Genadry en Cynthia Zaven, en een gesprek tussen Walid Sadek en Rico Franses.

Wanneer: 14 September, 14.00
Waar: SMBA, Rozenstraat 59, Amsterdam


Taal: Engels
Vrije toegang, aanmelden kan door te mailen naar mail@smba.nl

Lees verder..

Rondleiding en workshop tomatenzaadjes extraheren door Uli Westphal
31/08/2014

Zondag 31 augustus, 14:00 uur

Kosten: vrijwillige donatie (suggestie: € 5,00) RSVP via: mail@smba.nl

De tentoonstelling ‘Uli Westphal - Transplantation’ in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam besluit met een workshop. Tijdens de workshop zal kunstenaar Uli Westphal demonstreren hoe zaadjes uit tomaten te extraheren. Daarnaast komen de verhalen achter de vele bijzondere tomatenvariëteiten die gedurende de zomer in de tentoonstellingsruimte van SMBA zijn gerijpt aan bod. Westphal zal ook uitgebreid ingaan op zijn langdurige onderzoek naar de diversiteit van gewassen, waarvoor hij vele obscure groente- en fruitmonsters verzamelt en samenwerkt met boeren, genbanken en non-profit organisaties. Uiteraard kunnen de deelnemers ook de unieke smaken en texturen proeven, zelf leren om zaadjes uit de tomaten te extraheren en te bewaren. Verder is het ook mogelijk een tomatenplant te adopteren zodat deze buitengewone tomatenvariëteiten in toekomstige seizoenen wederom in Amsterdam en omstreken gezaaid en geoogst kunnen worden. Stimuleer de biodiversiteit en doe mee!

De workshop is mede mogelijk gemaakt door Goethe Institut

Will our Food crop up in the Future?
20/08/2014

datum: woensdag 20 augustus
tijd: 20:00 uur
locatie: SMBA, Rozenstraat 59, Amsterdam
voertaal: Engels
toegang: gratis entree
rsvp: mail@smba.nl

met: Luc Groot (Agriterra), Joris Lohman (YFM), Annechien Meier, Bert Visser (CGN), Uli Westphal en moderator Janno Lanjouw (FFF)

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam organiseert in samenwerking met Youth Food Movement een discussieavond rondom het thema van gewas- en voedselzekerheid. De diversiteit van gewassen is een van de belangrijkste en meest ondergewaardeerde publieke goederen in de wereld. Hoe groter de diversiteit van gewassen, hoe groter de garantie dat de landbouw een mogelijke rampspoed zoals droogte of ziekten en de gevolgen van klimaatverandering kan doorstaan. Het tegenovergestelde is ook waar. Een afname van diversiteit vergroot de kans dat de biologische basis van ons voedsel verdwijnt. Will our Food crop up in the Future? brengt kunstenaars, wetenschappers en denkers bij elkaar in een discussie over de diversiteit van gewassen en de manieren om gewas- en voedselzekerheid te behouden en te bevorderen.
lees verder..

Transfigurations
20/06/2014

MACBA Capella, Barcelona

Opening: donderdag 19 juni van 19:30 – 22:00 uur

In de context van de Transfigurations tentoonstelling georganiseerd als onderdeel van het MeLA onderzoeksproject European Museums in an Age of Migrations, presenteert Stedelijk Museum Amsterdam twee performances van Quinsy Gario. Elementen van Zwarte Piet is Racisme worden getoond in een installatie. Daarnaast voert Gario zijn nieuwste performance A Village Called Gario op. Lees meer…

A Village Called Gario wordt op 18 september 2014 opnieuw opgevoerd in het Stedelijk Museum Amsterdam als opening van de tentoonstelling ‘How Far How Near’.

Dit project is een samenwerking met het Curating Contemporary Art Programme van het Royal College of Art in London, met financiële steun van MeLa.

BOEKPRESENTATIE: 11
19/05/2014

Met een gesprek tussen Lynn Berger, Elisa van Joolen, José Teunissen, en moderator Sanne Oorthuizen

Woensdag 28 mei 2014
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: SMBA, Rozenstraat 59, Amsterdam
Voertaal: Engels

Toegang is gratis
rsvp: mail@smba.nl


Op woensdag 28 mei verschijnt de 11”x17” Reader van Elisa van Joolen. De reader bundelt een reeks reflecties op het project 11"x17" , geschreven vanuit verschillende invalshoeken, met bijdragen van Lynn Berger, Pascale Gatzen, Ruby Hoette, Alexandra Landré, en José Teunissen.
lees verder..

Artists Talk
08/04/2014

Rayyane Tabet, geinterviewd door Nat Muller
Wanneer: 11 April, 15.30-17.00h
Waar: SMBA, Rozenstraat 59, Amsterdam

Belangrijk: Helaas heeft Kemang Wa Lehulere de Artists Talk af moeten zeggen vanwege persoonlijke omstandigheden.


Taal: English
Vrije toegang, aanmelden kan door te mailen naar mail@smba.nl

Aankondiging:

Preceeding the opening of the exhibitions 'Lard Buurman - Africa Junctions' at Looiersgracht 60, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam takes the opportunity to organize two artist talks.

In an interview conducted by independent curator and critic Nat Muller with Rayyane Tabet, who discusses how his interest in material and form spurs his exploration of history and the built environment. Formally trained as an architect, he talks to curator and critic Nat Muller about how sculpture and object-making, as temporal and spatial interventions, feature in his work. Tabet explores the relationship between history and the built environment. His multi-faceted installations often reconstitute the perception of physical and temporal distance. His work was showcased in the Sharjah Biennial X in 2011, The New Museum Triennial in 2012 and was part of Future Generation Art Prize at the Venice biennial in 2013. Tabet will participate in a group show in SMBA in September, co-curated by Muller.

After the talks in SMBA you are invited to the opening of the Exhibition Lard Buurman - Africa Junctions at the new project space for art, design and architecture at Looiersgracht 60.

PROJECT 1975 Contemporary Art and the Postcolonial Unconscious
25/03/2014

NU IN DE WINKEL!

PROJECT 1975
Contemporary Art and the Postcolonial Unconscious


Verkrijgbaar bij:

* SMBA
* Stedelijk Museum Amsterdam
* black dog publishing


Project 1975 begon als een tweejarig project van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. De relatie tussen de hedendaagse kunst en het postkoloniale wordt immers steeds relevanter in een context van een toenemend globaliserende kunstwereld. Onderliggende vraagstellingen van het project waren bijvoorbeeld: Hoe kijken kunstenaars aan tegen het koloniale tijdperk en de hedendaagse gevolgen daarvan? Heeft het kolonialisme zijn weerslag gehad op de kunst en de kunstinstituties en zo ja, hoe? Wat vervangt de stilzwijgende omarming van de multiculturele normalisatie van de jaren '90? Deze vragen hebben veelzijdige artistieke en kritische reacties ontlokt, die nu gepresenteerd worden in het onlangs verschenen boek Project 1975 - Contemporary Art and the Postcolonial Unconscious.
lees verder..

The Colour of Capital: filmprogramma ‘Alexandra Navratil - This Formless Thing’
18/03/2014

Dinsdag, 18 Maart 2014

Tijd: 20:00 – 22:00 uur

Kleur is in het Westen vrijwel altijd geassocieerd met ‘de Ander’, met het exotische lichaam, de vrouw, of met het kind… Kleur in film is een spektakel op zichzelf en werd gebruikt om de aandacht van het publiek te grijpen. Met koopwaar werkt dat op gelijke wijze: Kleur geeft een toegevoegde waarde en stimuleert de verkoop. Er is een gelijkenis tussen deze exotische lichamen en gewilde producten. --- Alexandra Navratil*
lees verder..

Collecting Geographies: Global Programming and Museums of Modern Art
13/03/2014

Data: 13, 14 en 15 maart 2014
Locatie: Stedelijk Museum Amsterdam

SMBA en Stedelijk Museum Amsterdam organiseren, in samenwerking met ASCA/ACGS van de Universiteit van Amsterdam, Moderna Museet (Stockholm), Museum Folkwang (Essen) en het Tropenmuseum (Amsterdam), de academische conferentie Collecting Geographies: Global Programming and Museums of Modern Art.

De conferentie is onderdeel van het driejarige programma Global Collaborations dat het Stedelijk Museum en SMBA eind 2012 lanceerden om een goed geïnformeerde en genuanceerde blik te vormen op de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst vanuit een mondiaal perspectief, met een speciale focus op opkomende regio’s als Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost Azië. Het project is gebaseerd op samenwerkingsverbanden met experimentele en veelzijdige kunstinstellingen wereldwijd en omvat tentoonstellingen, publicaties, evenementen en een online platform, en ook deze conferentie is er onderdeel van.

lees verder..

ECHOES Magazine Launch
12/02/2014

Woensdag, 12 februari 2014
19.30 uur


Taal: Engels
Locatie: SMBA, Amsterdam
Vrij toegankelijk, reserveren via mail@smba.nl

Magazine launch van ECHOES-DiARTgonale #2 met presentaties door Pauline Burmann, Bassam El Baroni en Annette Schemmel, gemodereerd door Lucy Cotter.

Klik hier voor meer informatie in het Engels.