Kunst, kapitaal & avant-garde
Please note: Flash 7 or higher is required to properly view this website.
Click here to download and install the latest version of Flash
Zaterdag 29 november 2014
Locatie: De Balie, Amsterdam
Tijd: 10:30 uur
Voertaal: Engels
Toegangsprijs: zie website De Balie
Onlangs vestigden de internationale veilinghuizen ongekende records. Er werden bedragen van meer dan 20 miljoen euro uitgetrokken voor werk van nog levende kunstenaars zoals Gerhard Richter. Moest hij daar blij om zijn? Wat is nog het kritisch potentieel van een schilderij dat een markt-fetisj is geworden, een speeltje van speculanten en een eclatant symbool van de ongelijke verdeling van rijkdom op de wereld?
In dit debat staan financieel kapitaal en maatschappelijk kapitaal van de kunst tegenover elkaar. De prijs die voor sommige kunstwerken wordt neergeteld is een bewijs van de vitaliteit van het financieel kapitaal – ondanks een kredietcrisis die wél tot een bezuinigingsgolf in kunsten leidde. Dat laatste met als hamvraag: waar zit nog het maatschappelijk nut van de kunst? Termen als experiment, jong talent en kritische kunst klinken nogal hol als het financiële kapitaal zich erover ontfermt. Zijn er nog strategieën denkbaar om deze valkuil, de macht en invloed van het grote geld, te bevragen, te ontlopen of wellicht te ondermijnen – door zowel kunstenaars, collectioneurs, verkopers als instellingen?
Met o.a. Beatrix Ruf (directeur Stedelijk Museum Amsterdam), Matthew Slotover (Directeur Frieze Art Fair, London and New York), Zachary Formwalt (kunstenaar) en Olav Velthuis (universitair docent Sociologie, UvA). Defne Ayas (directeur Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam) zal dit programma modereren.
Dit debat vindt plaats in het kader van het Amsterdam Art Weekend. Redactie: Sarah Sluimer (De Balie), Jelle Bouwhuis (Stedelijk Museum Amsterdam) en Adriana Gonzalez Hulshof (Amsterdam Art).
Voor de registratie van het debat online klik hier