Presentatie en interview Wilfredo Prieto
Please note: Flash 7 or higher is required to properly view this website.
Click here to download and install the latest version of Flash
6 juni 2013, 20.00 uur
Voertaal: Engels
Toegang gratis, reserveren a.u.b. via mail@smba.nl
Samen met kunstenaar en onderzoeker Paula Salas organiseert SMBA een artist talk en een interview met Wilfredo Prieto, één van de deelnemende kunstenaars aan de huidige tentoonstelling The Right to the City. Het interview wordt voorafgegaan door een korte inleiding door gastcurator Madelon van Schie.
Prieto heeft, als een nomadisch kunstenaar actief in verschillende werelddelen, een visueel idioom ontwikkeld dat aansluit bij een internationale artistieke taal. Hoewel zijn werk soms nog wel te verbinden is met een lokale, Cubaanse achtergrond, is er in zijn werk een tendens richting een meer universele taal te ontdekken. Hoe slaagt Prieto erin om zijn ‘handschrift’ te behouden? Hoe behandelt hij lokale of juist mondiale onderwerpen dusdanig dat ze hun betekenis voor specifieke gemeenschappen die zich tot zijn werken verhouden, blijven behouden? Dergelijke vragen zullen tijdens het interview aan bod komen.
Prieto’s kunstwerken kunnen worden omschreven als zijnde minimaal, spitsvondig, geestig en poëtisch. Ondersteund door de tot de verbeelding sprekende titels is het idee achter het zichtbare object – een installatie, sculptuur, tekening of interventie, veelal ontstaan met een minimale inspanning – dat waar het werk eigenlijk over gaat. Soms is zijn werk ogenschijnlijk ontstaan inontsproten aan de geest van een kind of gebaseerd op een alledaagse gedachte, en andere keren is het meer politiek of sociaal geëngageerd. In The Right to the City wordt bijvoorbeeld Prieto’s Mies van der Rohe’s house with a music session by El Micha (2012) getoond. Een installatie met muziek waarin de strenge architectonische lijnen van een gebouw in Mexico-Stad dat geïnspireerd is op Bauhaus architectuur, als het ware worden verzacht door het populaire en warme karakter van reggaeton. Het is een werk dat lijkt te verwijzen naar de invloed van populaire cultuur op stedelijk design van de elite, of op de stedelijke ervaring in het algemeen.
Paula Salas (1982, Chili) voltooide een BA Fine Arts aan de Chileense universiteit (PUC) en behaalde aan dezelfde universiteit een academische titel in filmesthetiek. In 2012 rondde Salas een artistieke onderzoeksmaster af aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2006 is haar werk getoond in groepsexposities en festivals zoals ‘Cabeza de Ratón: III Concurso de Arte Joven’ in Museum MAVI, Santiago, Chili (2008), ‘BIOPODER’ Vértice gallery in Lima, Peru (2010) en gedurende het ‘European Media Art Festival EMAF’, Osnabrücke, Duitsland (2009). Daarnaast is haar werk te zien geweest in een aantal solo shows zoals , ‘Agua corriente’, Metropolitan Gallery in Santiago, Chili (2007) en ‘Cochinilla’, Stuart Gallery in Santiago, Chili (2010).