Uli Westphal - Transplantation

poster-uli-westphal-transplantation-web.pdf (2.7 Mb)

12 juli – 31 augustus 2014

Opening: Zaterdag 12 juli, 17:00 – 19:00 uur, met tomatensoep van Kromkommer

De Duitse kunstenaar Uli Westphal transformeert Stedelijk Museum Bureau Amsterdam deze zomer tot een kas, waarin meer dan zestig bijzondere tomatenplanten worden gekweekt. Deze buitengewone collectie schetst de evolutie van de tomaat van een wilde plant tot een industrieel product. De verzameling bevat eeuwenoude, precolumbiaanse voorlopers van de moderne tomaten, en traditionele tomatenrassen vanuit alle delen in de wereld, maar ook veredelde, industriële soorten, zoals de eerste tomaat die gekweekt is voor volledige mechanische oogst. Als de tomaten in SMBA rijp zijn, kunnen bezoekers de unieke smaken en texturen proeven, leren om zaadjes uit de tomaten te extraheren en te bewaren, en zelfs een tomatenplant adopteren. Het project past perfect in de ruimte van SMBA met zijn transparante overkapping, waar tijdens de komkommertijd de temperaturen vaak tot kasniveau oplopen.







Het grootste deel van de tentoonstelling bouwt voort op het langdurige onderzoek van Westphal naar de diversiteit van gewassen, in het bijzonder de tomaat. Jaren heeft hij gezocht naar obscure groente- en fruitmonsters die uit de consumptiemarkt worden geweerd vanwege handelsregelingen en cosmetische standaarden voor gewassen. Westphal werkt samen met non-profit organisaties, genbanken en boeren, maar verbouwt zelf ook allerlei planten. De tentoonstelling is een letterlijke transplantatie van zijn eigen onderzoeksplantenkas op het dak van zijn atelier in Berlijn naar de tentoonstellingsruimte van SMBA in Amsterdam. Naast de planten bevat de tentoonstelling een serie werken die ingaan op de gevolgen van het voedselsysteem op onze relatie met de natuurlijke wereld. Doordat de samenleving meer en meer onthecht is geraakt van haar voedsel, is er een gebrek aan kennis over de oorsprong van ons eten. De voedselsector vult dit gebrek op met een geromantiseerd beeld van landbouw dat in schril contrast staat met de werkelijke methoden van voedselproductie. Vaak is de enige overgebleven schakel tussen voedselproducenten en consumenten de supermarkt. Vandaar dat in Westphal’s werk de supermarkt een belangrijke plek is om de loskoppeling van ons voedsel te onderzoeken.

‘Uli Westphal - Transplantation’ is thematisch verbonden aan eerdere projecten van SMBA gericht op de effecten van mondiale handel op het moderne leven en de hedendaagse kunst. Gewassen worden immens beïnvloed door de mondiale handel en worden op dit moment grotendeels gecontroleerd door de wereldwijde voedselmarkt. Een klein aantal spelers beheersen deze markt en exporteren en promoten een mono-cultureel model van landbouw dat in grote mate afhankelijk is van irrigatiesystemen, petrochemische mest en pesticiden. Dit model leidt niet alleen tot een razendsnelle afname van diversiteit in gewassen, maar het veroorzaakt ook een verschuiving in traditionele en lokale landbouwsystemen in de zogeheten Global South. De bewakers van de nog bestaande biodiversiteit in de wereld zijn landbouwgemeenschappen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. ‘Uli Westphal – Transplantation’ roept vragen op over de huidige stand van zaken in de landbouw en de toekomst van ons culinair werelderfgoed.

______________________________________

Publiek programma:

zaterdag 12 juli, 17–19 uur

Tomatensoepbuffet, geserveerd door Kromkommer

woensdag 20 augustus, 20 uur

Debat over de toekomst van onze gewassen, georganiseerd met Youth Food movement

woensdag 27 – zondag 31 augustus

Adoptieweek! Kom een tomaat, plant of zaadjes ophalen – Geef je op via mail@smba.nl

zondag 31 augustus, 14 uur

Workshop tomatenzaadjes extraheren en rondleiding door Uli Westphal


______________________________________

Uli Westphal (1980, Bochum, Duitsland) studeerde Multimedia and Environmental Art aan het MICA in Baltimore, Verenigde Staten en beeldende kunst aan de AKI in Enschede. Hij behaalde zijn MA Art in Context aan de UdK in Berlijn, Duitsland. Recente solotentoonstellingen zijn onder andere ‘Cornucopia’ bij Ming Studios in Boise, Idaho, Verenigde Staten (2014); ‘Human Nature’ bij Odalys, Galeria de Arte in Caracas, Venezuela (2013); ‘Supernaturale’ bij NOPX in Turijn, Italië (2012). Recente groepstentoonstellingen zijn onder meer ‘Internaturalita’ bij PAV - Parco d'Arte Vivente in Turijn, Italië (2013); ‘Natural Studies’ bij MODEM Center for Modern and Contemporary Arts in Debrecen, Hongarije (2013); ‘Eating by Design’ - Designhuis, Eindhoven (2012). Westphal woont en werkt in Berlijn, Duitsland.

______________________________________

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Institut für Auslandsbeziehungen (IFA).

______________________________________

Partners:

Bond van Volkstuinders is een vereniging van 29 volkstuinparken met 6000 tuinen in Amsterdam en omgeving.

Goethe-Institut is de wereldwijd actieve culturele instelling van de Duitse Bondsrepubliek.

De Groene Amsterdammer is het oudste opinieweekblad van Nederland, onafhankelijk sinds 1877, en sindsdien baken van vrijzinnige meningsvorming op het gebied van politiek, maatschappij, cultuur en literatuur.

Kromkommer redt gekke groente om voedselverspilling tegen te gaan en maakt van deze groenten heerlijke producten. Samen met de Krommunity van o.a. telers, consumenten, groothandels, supermarkten en restaurants werkt Kromkommer aan een wereld zonder food waste. In mei 2014 heeft Kromkommer de allereerste soeplijn gelanceerd gemaakt van gekke groente. Te dik, te krom, te klein ... te gek?! Groenten verspillen vangwege hun 'looks', dat is toch krom? KROM is het nieuwe recht!

Youth Food Movement (YFM) is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Door middel van evenementen zoals eat-ins, debatten, het Food Film Festival en de YFM Academie proberen we jongeren om ons heen bewuster te maken van de voedselkeuzes die ze maken. Vote with your fork, eat with your heart!

______________________________________

afbeelding: Uli Westphal’s tomatenkas in Berlijn (detail)