BijlmAIR - Here, before and again

Tomas Adolfs

29 juni - 28 juli 2006

Nog maar 40 jaar geleden begon de bouw van de Bijlmer zoals we deze nu kennen. Op een aantal namen van pleinen, parken en flats na, is er bijna niets dat nog verwijst naar de geschiedenis van deze plek. Tomas Adolfs wil de inwoners en bezoekers van de Bijlmer in aanraking brengen met die geschiedenis. In het gemeentearchief ontdekte hij onder meer een 16e eeuws streekwapen, een plattegrond van een fort dat ooit aan de rand van de Bijlmer stond en uitgebreide fotoreportages van de rondom de ingepolderde Bijlmermeer gelegen boerderijen en hun bewoners.





In maquette-achtige installaties, posters, ansichtkaarten en een schilderij in het Infocentrum van het Stadsdeel Zuidoost legt hij die geschiedenis als een laag over de huidige Bijlmermeer heen. In een beeld van vederlicht piepschuim, met een geheel eigen kleur en textuur, combineert hij het aanzicht van een hoogbouwflat met de plattegrond van het fort. In een maquette liet hij de nieuwbouwwijk opnieuw ontstaan maar dan in een nog niet drooggelegd Bijlmermeer. Dergelijk werk is niet alleen een visionair plan voor een Bijlmermeer zoals dat nu ook had kunnen zijn, met inachtneming van zijn historische identiteit, maar bovenal maakt het die geschiedenis zichtbaar. In een groot schilderij doet het vroegere streekwapen zijn herintrede, uitgevoerd door een meer op de hedendaagse praktijk van de Bijlmer van toepassing zijnde graffitikunstenaar. Historische identiteit en moderniteit worden zo voortdurend uitgewisseld in het werk van Adolfs.

Tomas Adolfs (Enschede, 1977) volgde de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en studeerde af in 2005. In het voorjaar van 2006 was hij resident van BijlmAIR.


BijlmAIR / Artist in Residence Bijlmer

BijlmAIR is een project van Centrum Beeldende Kunst Zuidoost en Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Twee keer per jaar worden jonge kunstenaars uitgenodigd om in een atelier in Amsterdam Zuidoost te wonen en te werken. Tijdens dit verblijf maakt de kunstenaar werk dat reflecteert op dit multiculturele stadsdeel.

De kandidaten voor BijlmAIR worden geselecteerd in samenwerking met de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut in Amsterdam, de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving Arnhem, de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving Enschede en het Dutch Art Institute in Enschede, en de Willem de Kooning Academie en het Piet Zwart Institute in Rotterdam.