Discussieavond met Louise Müller en Doug Fishbone

'Elmina'

22 februari 2011

In het kader van ‘Project 1975’ organiseert het SMBA in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) op 22 februari een discussieavond. Cultureel historica Louise Muller (Universiteit Utrecht) haar visie geven op de Ghanese film ‘Elmina’ (2010) van video- en performancekunstenaar Doug Fishbone.





‘Elmina’ vertelt het verhaal van een klein Ghanees dorp waar olie in de grond ontdekt wordt, wat opheffing veroorzaakt onder de bewoners omdat zij hun land moeten verkopen aan grote corrupte multinationals. Een scenario dat niet ver van de werkelijkheid staat en daarmee een goed beeld schetst van de dagelijkse gang van zaken. Er zit alleen één belangrijke twist aan ‘Elmina’; hoewel de hele productie door het Ghanese Revele Films & Flatbush Films is uitgevoerd en er bekende Afrikaanse acteurs in meespelen, wordt de hoofdrol ingevuld door de blanke, Amerikaanse kunstenaar Doug Fishbone.

Fishbone, inmiddels permanent gevestigd in Londen, legt in zijn werk de nadruk op de moderne consumentencultuur waarin hebzucht, geweld, onverschilligheid en perversiteit veel voorkomende onderwerpen zijn. Dit verpakt hij doorgaans met provocerende humor, maar ‘Elmina’ is alles behalve komisch bedoeld. Het feit dat hij als blanke man de rol van een Ghanees vertolkt wordt niet specifiek aangehaald of benadrukt, maar resulteert wel in een interessant vraagstuk over de relativiteit van zowel waarneming als verbeelding, en in hoeverre de aard van het karakter gebonden is aan uiterlijke verschijning.

De film ‘Elmina’ roept vragen op over het begrip blanke (oburoni) in de Ghanese context. Hoewel de hoofdpersoon Ako Blankson blank is, speelt hij een Afrikaan en zijn het juist de Chinezen in deze film die door de locale bevolking met de term oburoni ofwel blanke worden aangeduid. Doug Fishbone is er in geslaagd te laten zien dat in Ghanese ogen het 'blank zijn', in tegenstelling tot in het Westen, niet gebaseerd is op rassenverschillen maar op cultuurverschillen en dat cultuur tot op zekere hoogte kan worden aangeleerd.

Op dinsdagavond 22 februari zullen Doug Fishbone en cultuurhistorica Louise Müller, gespecialiseerd in West-Afrika, ieder hun visie op ‘Elmina’ geven en discussiëren over de aard van film in relatie tot culturele identiteit, het effect van globalisering en culturele perceptie. Müller doet mee aan een onderzoeksproject met het focusgebied ‘Cultures and Identities’ van de Universiteit Utrecht en houdt zich voornamelijk bezig met Ghanese films (‘Ghallywood’). Haar meest recente artikel ‘Spirits of migration meet the migration of spirits among the Akan diaspora in Amsterdam, the Netherlands’ is gepubliceerd in de bundel ‘African and Black Diaspora: an international journal’.

‘Elmina’ is vanaf dinsdag 22 februari tot en met zaterdag 26 februari dagelijks te zien in het NIMk.

Bekijk hier de bioscooptrailer.

Dinsdag 22 februari

Aanvang: 19.00 uur

Locatie: Nederlands Instituut voor Mediakunst, Keizersgracht 264, Amsterdam

Voertaal: Engels

Entree: gratis

Aanmelding: mail@smba.nl (reservering niet verplicht)