The List
Please note: Flash 7 or higher is required to properly view this website.
Click here to download and install the latest version of Flash
14 maart - 21 maart 2007
the-list.pdf (249 Kb)
The List is een project over de grenzen van ?Fort Europa? en legt de vraag voor in hoeverre kunst een rol kan spelen voor dit actuele sociale, politieke en culturele onderwerp. De titel ?The List? verwijst naar de lijst namen van alle vluchtelingen die, zover bekend, tijdens hun migratie naar Europa zijn omgekomen. Deze dodenlijst wordt sinds 1993 bijgehouden door de non-profit organisatie UNITED en telt nu al meer dan 7,000 namen. In de week van 14 tot 21 maart wordt de lijst als poster gepresenteerd in 100 MUPI?s ? verlichte reclameborden ? door de gehele stad Amsterdam.
The List - Overzicht Activiteiten
MUPI reclamezuilen, Amsterdam
14 t/m 21 maart 2007
Documentatiecentrum
Inkijk (SKOR)
Ruysdaelkade 2, Amsterdam
14 t/m 20 maart 2007 (12:00 - 19:00 uur)
Seminar met verschillende nationale en internationale sprekers & filmvertoningen
SMCS op 11 (Stedelijk Museum CS)
Oosterdokskade 5, Amsterdam
15 maart, 19:30 ? 24:00 uur
Donderdag 15 maart vindt er een seminar plaats in SMCS op 11 waarin een internationaal gezelschap van filmers, kunstenaars, fotografen en wetenschappers werk presenteert in de context van de lijst. De gasten zijn: Marjoleine Boonstra, Ad van Denderen, Marina Grzinic, Martin Krenn, Willem van Weelden en Zelimir Zilnik. Zij zullen ingaan op vragen als: Hoe kan de kunst zowel autonomie als kritisch potentieel behouden in relatie tot de werkelijkheid van Fort Europa? Hoe verhoudt de realiteit van de dodenlijst zich tot de kunst? Hoe kan de kunst helpen bij het onder de aandacht brengen van migratie (de dodenlijst) en fort Europa? Daarnaast vertonen zowel Boonstra als Zilnik een film die aansluit bij het onderwerp.
Bij de INkijk van SKOR aan de Ruysdaelkade in Amsterdam wordt tijdens het project een informatiecentrum opgericht om belangstellenden en voorbijgangers van meer informatie te voorzien over The List en de deelnemende organisaties.
The List is een project van kunstenaar Banu Cennetoglu en curator Huib Haye van der Werf, geproduceerd door Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, in samenwerking met Stichting kunst in de openbare ruimte (SKOR), SMCS op 11, UNITED for Intercultural Action, Maison Descartes - Institut Francais des Pays-Bas en Idea Books.
The List is mede mogelijk gemaakt door het American Center Foundation.
Programma Seminar & filmvertoningen
Donderdag 15 maart, aanvang 19:30 uur
SMCS op 11 (Post CS gebouw), Oosterdokskade 5, Amsterdam
Entree gratis, reserveren via desk@stedelijk.nl
19:30u: Welkom en korte introductie op het project door Cennetoglu en Van der Werf
19:45u : Vertoning Britanya van Marjoleine Boonstra (2005; 13 min.)
20:00u: Uitgebreide introductie tot het project en de deelnemers door Marina Grzinic.
20:30u: Gasten presenteren zichzelf en hun werk.
21:30u: Debat onder leiding van Grzinic.
22:30u: Slotwoord, pauze en introductie van de afsluitende film
22:45u : Vertoning Kennedy Goes Home (deel I) van Zelimir Zilnik (2003, ± 78 min)
Deelnemers:
Marjoleine Boonstra filmmaker en fotograaf. In 2002 ontving zij de L.J. Jordaan prijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Icodo prijs voor haar film Bela Bela. Boonstra?s films zijn internationaal vertoond via verschillende instanties zoals Arte, BRT, VPRO en HBC.(www.marboni.nl).
Ad van Denderen fotograaf. Gedurende de afgelopen twaalf jaar heeft Ad van Denderen vele reportages van vluchtelingen gemaakt, vaak tijdens hun (gevaarlijke) migratie, dit om de kijker op de scherp van de snede te zetten en om dieper door te dringen tot het gevoelige onderwerp. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen voor zijn werk en publiceerde in tijdschriften als Vrij Nederland, Geo en The Independent.
Marina Grzinic onderzoeker bij het Institute of Philosophy bij het Slovenian Academy of Science and Art in Ljubjana, Slovenië, en professor aan de Academie van Beeldende Kunsten, Wenen. Zij is tevens werkzaam als mediatheoreticus, kunstcriticus en curator.
Martin Krenn kunstenaar. Onderzoekt en behandelt in zijn werk sociaal-politieke onderwerpen. Hij maakt gebruik van verschillende media zoals fotografie, video en internet om projecten te ontwikkelen die plaats vinden in zowel tentoonstellingen als de (digitale) openbare ruimte (www.martinkrenn.net).
Willem van Weelden researcher, publicist, beeldend kunstenaar en docent op het gebied van de interactieve media. Hij is betrokken geweest bij vele projecten met als onderwerp de sociale/politieke implicaties van media en informatie.
Zelimir Zilnik maakt en produceert sinds de jaren ?60 films in het (voormalige) Joegoslavië. Hij is oprichter van productiemaatschappij Teresianum en maakte televisieproducties voor het onafhankelijke radio- en televisiestation B92 in Belgrado.