Hedendaagse Kunst, Islam, en het Midden-Oosten

Debat in samenwerking met Amsterdam Art Weekend en De Balie

Datum: zaterdag 28 november
Tijd: 10:30 t/m 12:00 uur
Locatie: De Balie, Amsterdam
Voertaal: Engels

Bij discussies over Islam in het Westen overheerst al snel het idee dat er onoverbrugbare tegenstrijdigheden zijn tussen culturen, ook als het aankomt op kunst. Er zijn echter legio voorbeelden waarbij hedendaagse kunst en Islam wel samen kunnen gaan, in het Westen maar zeker ook in het Midden-Oosten en eigenlijk overal waar de Islam een belangrijk deel uitmaakt van de samenleving. Hoe reëel zijn de contradicties tussen hedendaagse kunst en Islam eigenlijk? Moeten we ze specificeren of kunnen we ze beter opheffen? Is het beter om de religieuze achtergrond in de context van de hedendaagse kunst te negeren? En, in hoeverre is de rijke traditie van de islamitische kunst te verbinden met hedendaagse kunst?

Panelleden: Abdulnasser Gharem, Nilüfer Göle, Abdellah Karroum, Luit Mols en Nat Muller (moderator). Met een introductie door Jelle Bouwhuis.

Meer informatie en tickets:
http://www.debalie.nl
weekend.amsterdamart.com

N.B.
Werken van Abdulnasser Gharem en Abdullah Al Othman zijn te zien bij het Greenbox Museum of Contemporary Art from Saudi Arabia - a memory from the age of enlightenment. Na het debat in De Balie, geeft directeur Aarnout Helb een rondleiding door de collectie aldaar. Reserveren via curator@greenboxmuseum.com


Battle of the Bijlmer in SMBA

extra evenement MuseumN8 2015

Zaterdag 7 November 2015, 23:00 - 24:00 uur

Voertaal: divers
NB. alleen toegang met museumn8 passe-partou

Als extra evenement voor MuseumN8 2015 presenteren SMBA en BijlmAIR-resident Ryts Monet ‘The Battle of the Bijlmer in SMBA’. Monet organiseert op deze avond een wedstrijd van freestyle rap in de eigen taal. Afgelopen oktober was Monet organisator van een soortgelijke wedstrijd in zijn studio als onderdeel van zijn BijlmAIR residency. Door middel van een open oproep kwamen rappers van verschillende nationaliteiten en oorsprong uit de Bijlmer en omliggende wijken af op de uitdaging. Uit de deelnemers van de rap battle op basis van geïmproviseerde rijm in de eigen taal werd een winnaar gekozen door het publiek. ‘The Battle of the Bijlmer in SMBA’ brengt de MC's die deelnamen aan The Battle of the Bijlmer naar SMBA om te rappen tussen 23.00 en 24:00 uur. Na de battle, met muziek door dj Djack Munroe, zal Monet een video van de vorige rapwedstrijd vertonen.

MuseumN8 2015

Inverted Night Sky

Zaterdag 7 november, 19:00 – 2:00 uur

Voertaal: Engels
NB. alleen toegang met museumn8 passe-partout

SMBA presenteert tijdens Museumnacht 2015 een programma over astronomie en kunst dat in het teken staat van de Nederlandse astronoom en socialist Anton Pannekoek (1873-1960). Tot Pannekoek's bekendste astronomische bijdragen behoren zijn tekeningen van de Melkweg zoals men die met het blote oog waarneemt, welke internationaal nog altijd gebruikt worden om de zichtbare Melkweg weer te geven, bijvoorbeeld in planetaria.
lees verder..