Presentaties van Anna Dasovic en Robert Dulmers in SMBA en Castrum Peregrini

Datum: zondag 31 mei 2015
Voertaal: Engels
Entree: gratis
Reserveringen: via mail@smba.nl

14:00 uur performance-lezing Anna Dasovic in Castrum Peregrini, Herengracht 401
15:00 uur presentatie van Robert Dulmers in SMBA, Rozenstraat 59

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en Castrum Peregrini organiseren een gezamenlijk evenement op 31 mei om een brug te slaan tussen hun tentoonstellingen “Resolution 827”en “exclude/include. Alternate Histories” die allebei gaan over traumatische en onderdrukte geschiedenissen. Kunstenaar Anna Dasovic, die aan beide tentoonstelling meedoet, presenteert haar performance-lezing Before the Fall there was no Fall in Castrum Peregrini. Journalist en schrijver Robert Dulmers geeft een presentatie over zijn recente publicaties over de val van Srebrenica in SMBA. Dr. Erna Rijsdijk zal vanuit haar positie reageren op beide presentaties. Hierna gaan allen met elkaar in een gesprek dat wordt geleid door Lars Ebert (Castrum Peregrini) en Joram Kraaijeveld (SMBA).
lees verder..


Kunst in een ‘global’ context – Een interview met Zoran Eric

Op 6 februari j.l. opende de derde tentoonstelling in de reeks Global Positions in het Museum voor Hedendaagse Kunst (MoCAB) in Belgrado, Servië. Ditmaal bestaat de tentoonstelling uit een solo-presentatie van de in Amsterdam wonende kunstenaar Zachary Formwalt, getiteld Three Exchanges, opgebouwd uit drie samenhangende video werken waarin de vaak onzichtbare impact van het wereldwijd verbreide kapitalisme onder de loep wordt genomen. De tentoonstellingen in de reeks Global Positions worden ontwikkeld als samenwerking tussen het SMBA, de projectruimte van het Stedelijk Museum, en geestverwante kunstinstellingen over de wereld. Het eerste project in de serie, Made in Commons was het resultaat van de samenwerking met het cultuur centrum KUNCI in Yogyakarta, Indonesië, en de tweede editie legde relaties tussen de kunstwereld in Beirut en Amsterdam.

Kunsthistoricus Steyn Bergs interviewde MoCAB’s hoofdcurator Zoran Eric over de betekenis van Formwalt’s tentoonstelling in een voormalig communistisch land, de ‘tussenpositie’ van Servië in het postkoloniale discours en het belang van institutionele samenwerkingsverbanden.

Voor het interview klik hier