Zachary Formwalt - Three Exchanges

smba-newsletter-139.pdf (518 Kb)

27 november 2014 - 25 januari 2015

Opening: donderdag 27 november, 17:00 - 19:30 uur

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam presenteert de solotentoonstelling Zachary Formwalt - Three Exchanges. In drie recente video-installaties richt Zachary Formwalt zich op de architectuur van de nieuwe, door OMA ontworpen aandelenbeurs van Shenzhen en de Beurs van Berlage in Amsterdam. In de drie installaties diept Formwalt een fundamentele kwestie uit rondom het financiële kapitalisme: terwijl financiële transacties en derivaten onze economie steeds meer lijken te bepalen, met gevolgen die overal in de maatschappij voelbaar zijn, is de handel zelf steeds meer op afstand geraakt en zelfs onbereikbaar geworden voor iedere vorm van menselijk contact. De architectuur van de beurzen in Shenzen en Amsterdam is het startpunt van een onderzoek naar de beperkingen in het visualiseren van de speculatieve economie en naar de relaties tussen kapitalisme en beeldproductie.

Zachary Formwalt – Three Exchanges in SMBA is de derde tentoonstelling in het Global Collaborations programma van het Stedelijk Museum. De tentoonstelling reist in januari 2015 door naar het Museum of Contemporary Art in Belgrado.


lees verder..


Kunst, kapitaal & avant-garde
1 maand geleden - 29/11/2014

Zaterdag 29 november 2014

Locatie: De Balie, Amsterdam
Tijd: 10:30 uur
Voertaal: Engels
Toegangsprijs: zie website De Balie

Onlangs vestigden de internationale veilinghuizen ongekende records. Er werden bedragen van meer dan 20 miljoen euro uitgetrokken voor werk van nog levende kunstenaars zoals Gerhard Richter. Moest hij daar blij om zijn? Wat is nog het kritisch potentieel van een schilderij dat een markt-fetisj is geworden, een speeltje van speculanten en een eclatant symbool van de ongelijke verdeling van rijkdom op de wereld?

In dit debat staan financieel kapitaal en maatschappelijk kapitaal van de kunst tegenover elkaar. De prijs die voor sommige kunstwerken wordt neergeteld is een bewijs van de vitaliteit van het financieel kapitaal – ondanks een kredietcrisis die wél tot een bezuinigingsgolf in kunsten leidde. Dat laatste met als hamvraag: waar zit nog het maatschappelijk nut van de kunst? Termen als experiment, jong talent en kritische kunst klinken nogal hol als het financiële kapitaal zich erover ontfermt. Zijn er nog strategieën denkbaar om deze valkuil, de macht en invloed van het grote geld, te bevragen, te ontlopen of wellicht te ondermijnen – door zowel kunstenaars, collectioneurs, verkopers als instellingen?

Met o.a. Beatrix Ruf (directeur Stedelijk Museum Amsterdam), Matthew Slotover (Directeur Frieze Art Fair, London and New York), Zachary Formwalt (kunstenaar) en Olav Velthuis (universitair docent Sociologie, UvA). Defne Ayas (directeur Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam) zal dit programma modereren.

Dit debat vindt plaats in het kader van het Amsterdam Art Weekend. Redactie: Sarah Sluimer (De Balie), Jelle Bouwhuis (Stedelijk Museum Amsterdam) en Adriana Gonzalez Hulshof (Amsterdam Art).

Voor de registratie van het debat online klik hier

The World inside the Art World
2 maanden geleden - 27/11/2014

Donderdag 27 november 2014

Tijd:15:30-17:30 uur
Locatie:De Balie
Voertaal: Engels
Toegangsprijs: zie website De Balie

Hoewel iedereen de mond vol heeft van de globalisering, zien we daar – zeker in Nederland - maar weinig van terug in de programmering van kunstinstellingen en galeries, laat staan in collecties. West-Europa, Noord-Amerika, jazeker, maar kunst uit de BRICs? Vrijwel niks. En dat ondanks de indrukwekkende locale kunstgeschiedenissen. Maar om daar meer over te weten zijn we nog steeds aangewezen op de Volkenkundig Musea.

Voor de registratie van het debat klik hier
lees verder..

Nieuws Archief