Resolution 827

smba-nieuwsbrief-141.pdf (400 Kb)

18 april t/m 31 mei 2015
Opening: zaterdag 18 april, 17.00– 19.00 uur

Met: Kristina Benjocki, Lana Cmajcanin en Adela Jušic, Anna Dasovic, Doplgenger, Saša Karalic, Vladimir Miladinovic, Quenton Miller, Charles van Otterdijk, Nikola Radic Lucati

*Voorafgaand aan de opening, om 15:30u, organiseert SMBA een paneldiscussie met het merendeel van de deelnemende kunstenaars

‘Resolution 827’ is het resultaat van een samenwerking tussen Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en het Museum of Contemporary Art, Belgrado, in het kader van Global Collaborations. De titel ‘Resolution 827’ verwijst naar de VN-resolutie die onder meer zorgde voor de oprichting van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Het uitgangspunt van de tentoonstelling is om vormen van gemeenschappelijkheid te vinden tussen de samenlevingen van Servië, andere republieken van het voormalige Joegoslavië, en Nederland, en om debat mogelijk te maken over gedeelde pijnpunten. Een daarvan is het drama van Srebrenica, dat onderworpen is aan onderzoek door het Joegoslavië-tribunaal.
lees verder..


Kunst in een ‘global’ context – Een interview met Zoran Eric
4 weken geleden - 28/03/2015

Op 6 februari j.l. opende de derde tentoonstelling in de reeks Global Positions in het Museum voor Hedendaagse Kunst (MoCAB) in Belgrado, Servië. Ditmaal bestaat de tentoonstelling uit een solo-presentatie van de in Amsterdam wonende kunstenaar Zachary Formwalt, getiteld Three Exchanges, opgebouwd uit drie samenhangende video werken waarin de vaak onzichtbare impact van het wereldwijd verbreide kapitalisme onder de loep wordt genomen. De tentoonstellingen in de reeks Global Positions worden ontwikkeld als samenwerking tussen het SMBA, de projectruimte van het Stedelijk Museum, en geestverwante kunstinstellingen over de wereld. Het eerste project in de serie, Made in Commons was het resultaat van de samenwerking met het cultuur centrum KUNCI in Yogyakarta, Indonesië, en de tweede editie legde relaties tussen de kunstwereld in Beirut en Amsterdam.

Kunsthistoricus Steyn Bergs interviewde MoCAB’s hoofdcurator Zoran Eric over de betekenis van Formwalt’s tentoonstelling in een voormalig communistisch land, de ‘tussenpositie’ van Servië in het postkoloniale discours en het belang van institutionele samenwerkingsverbanden.

Voor het interview klik hier

Tentoonstelling ‘This is the Time’ opent in Beirut
1 maand geleden - 26/03/2015

Tentoonstelling: 26 maart - 25 juli 2015
Opening: donderdag 26 maart 18:00 – 21:00 uur
Locatie: AUB Byblos Bank Art Gallery, Ada Dodge Hall

Als onderdeel van Global Collaborations presenteert AUB Art Galleries in Beirut de tentoonstelling This is the Time. This is the Record of Time. Deze tentoonstelling vond eerder plaats in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling op 26 maart vinden er enkele performances plaats. Op 27 en 28 maart vindt het symposium ‘Thinking about Time’, georganiseerd door de American University of Beirut, plaats. Later in het jaar publiceert AUB Press een uitgebreide catalogus over het project dat geïnitieerd is in het kader van het langlopende project Global Collaborations.
lees verder..

Nieuws Archief