Resolution 827

smba-nieuwsbrief-141.pdf (400 Kb)

18 april t/m 31 mei 2015
Opening: zaterdag 18 april, 17.00– 19.00 uur

Met: Kristina Benjocki, Lana Cmajcanin en Adela Jušic, Anna Dasovic, Doplgenger, Saša Karalic, Vladimir Miladinovic, Quenton Miller, Charles van Otterdijk, Nikola Radic Lucati

*Voorafgaand aan de opening, om 15:30u, organiseert SMBA een paneldiscussie met het merendeel van de deelnemende kunstenaars

‘Resolution 827’ is het resultaat van een samenwerking tussen Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en het Museum of Contemporary Art, Belgrado, in het kader van Global Collaborations. De titel ‘Resolution 827’ verwijst naar de VN-resolutie die onder meer zorgde voor de oprichting van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Het uitgangspunt van de tentoonstelling is om vormen van gemeenschappelijkheid te vinden tussen de samenlevingen van Servië, andere republieken van het voormalige Joegoslavië, en Nederland, en om debat mogelijk te maken over gedeelde pijnpunten. Een daarvan is het drama van Srebrenica, dat onderworpen is aan onderzoek door het Joegoslavië-tribunaal.
lees verder..

COME AS YOU ARE

Voorstellen voor de Fatih Moskee

5 - 14 June 2015
Opening: Friday, 5 June, 17:00 uur

Met: Gijs Frieling, Ad de Jong, Job Wouters

In samenwerking met: Fatih Moskee

Locatie: Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59

COME AS YOU ARE toont de ontwerpen die kunstenaars Gijs Frieling, Ad de Jong en ontwerper Job Wouters hebben gemaakt voor de Fatih Moskee in Amsterdam. De Fatih Moskee, gevestigd aan de Rozengracht 150, is bezig met een verbouwing. De kunstenaars doen voorstellen voor het portaal en de inrichting van de entreeruimte. De eerste ontwerpen zijn vanaf 5 juni te zien in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, op een steenworp afstand van de moskee, en zijn bedoeld als startpunt van een dialoog. Het is voor SMBA een eer om gastheer te mogen zijn voor deze unieke samenwerking tussen hedendaagse kunstenaars en een Islamitische geloofsgemeenschap in Amsterdam.
lees verder..


Kunst in een ‘global’ context – Een interview met Zoran Eric
1 maand geleden - 28/03/2015

Op 6 februari j.l. opende de derde tentoonstelling in de reeks Global Positions in het Museum voor Hedendaagse Kunst (MoCAB) in Belgrado, Servië. Ditmaal bestaat de tentoonstelling uit een solo-presentatie van de in Amsterdam wonende kunstenaar Zachary Formwalt, getiteld Three Exchanges, opgebouwd uit drie samenhangende video werken waarin de vaak onzichtbare impact van het wereldwijd verbreide kapitalisme onder de loep wordt genomen. De tentoonstellingen in de reeks Global Positions worden ontwikkeld als samenwerking tussen het SMBA, de projectruimte van het Stedelijk Museum, en geestverwante kunstinstellingen over de wereld. Het eerste project in de serie, Made in Commons was het resultaat van de samenwerking met het cultuur centrum KUNCI in Yogyakarta, Indonesië, en de tweede editie legde relaties tussen de kunstwereld in Beirut en Amsterdam.

Kunsthistoricus Steyn Bergs interviewde MoCAB’s hoofdcurator Zoran Eric over de betekenis van Formwalt’s tentoonstelling in een voormalig communistisch land, de ‘tussenpositie’ van Servië in het postkoloniale discours en het belang van institutionele samenwerkingsverbanden.

Voor het interview klik hier

Tentoonstelling ‘This is the Time’ opent in Beirut
2 maanden geleden - 26/03/2015

Tentoonstelling: 26 maart - 25 juli 2015
Opening: donderdag 26 maart 18:00 – 21:00 uur
Locatie: AUB Byblos Bank Art Gallery, Ada Dodge Hall

Als onderdeel van Global Collaborations presenteert AUB Art Galleries in Beirut de tentoonstelling This is the Time. This is the Record of Time. Deze tentoonstelling vond eerder plaats in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling op 26 maart vinden er enkele performances plaats. Op 27 en 28 maart vindt het symposium ‘Thinking about Time’, georganiseerd door de American University of Beirut, plaats. Later in het jaar publiceert AUB Press een uitgebreide catalogus over het project dat geïnitieerd is in het kader van het langlopende project Global Collaborations.
lees verder..

Nieuws Archief