Antonis Pittas - hold on

smba-newsletter-144.pdf (286 Kb)

27 november 2015 t/m 10 januari 2016

Opening: vrijdag 27 november, 17.00 uur
met een openingswoord door Katerina Gregos
(tevens opening Amsterdam Art Weekend)

De solotentoonstelling van Antonis Pittas speelt met de verschillende betekenissen van de uitdrukking ‘hold on’: van het verzoek om even te wachten, een aanmoediging om een moeilijke situatie uit te zitten, tot een uitnodiging om iets met beide handen vast te houden. De installatie van Pittas combineert deze betekenissen om ze vrijelijk te associëren met de situatie in de tentoonstellingsruimte, met allerlei kunsthistorische bronnen en met beelden uit het in nood verkerende Europese politieke landschap. Op deze manier creëert Pittas een speelveld waarin al deze verschillende elementen opnieuw onderdeel van het publieke geheugen zijn, in wat zich het best laat uitleggen als een performatieve installatie.

Tamara Kuselman zal als afsluiting van de tentoonstelling op de laatste dag met een performance reageren op de installatie van Pittas.
lees verder..


Hedendaagse Kunst, Islam, en het Midden-Oosten
2 minuten geleden - 28/11/2015

Debat in samenwerking met Amsterdam Art Weekend en De Balie

Datum: zaterdag 28 november
Tijd: 10:30 t/m 12:00 uur
Locatie: De Balie, Amsterdam
Voertaal: Engels

Bij discussies over Islam in het Westen overheerst al snel het idee dat er onoverbrugbare tegenstrijdigheden zijn tussen culturen, ook als het aankomt op kunst. Er zijn echter legio voorbeelden waarbij hedendaagse kunst en Islam wel samen kunnen gaan, in het Westen maar zeker ook in het Midden-Oosten en eigenlijk overal waar de Islam een belangrijk deel uitmaakt van de samenleving. Hoe reëel zijn de contradicties tussen hedendaagse kunst en Islam eigenlijk? Moeten we ze specificeren of kunnen we ze beter opheffen? Is het beter om de religieuze achtergrond in de context van de hedendaagse kunst te negeren? En, in hoeverre is de rijke traditie van de islamitische kunst te verbinden met hedendaagse kunst?

Panelleden: Abdulnasser Gharem, Nilüfer Göle, Abdellah Karroum, Luit Mols en Nat Muller (moderator). Met een introductie door Jelle Bouwhuis.

Meer informatie en tickets:
http://www.debalie.nl
weekend.amsterdamart.com

N.B.
Werken van Abdulnasser Gharem en Abdullah Al Othman zijn te zien bij het Greenbox Museum of Contemporary Art from Saudi Arabia - a memory from the age of enlightenment. Na het debat in De Balie, geeft directeur Aarnout Helb een rondleiding door de collectie aldaar. Reserveren via curator@greenboxmuseum.com

Nieuws Archief